Hlavní nabídka



2019/09/14 - Erbovní slavnosti Králova Pole PDF Tisk
Napsal uživatel Tomáš G.   

Erbovní slavnosti Králova Pole

14. 9. 2119, Slovanské náměstí

Letošní Erbovní slavnosti Králova Pole byly ve znamení 100. výroční připojení Králova Pole k Velkému Brnu a tradičně se neobešly bez účasti královopolských hasičů.

Zájemci si mohli prohlédnout infostánek s výstavkou výstroje a výzbroje a podívat se na fotografie. Na výstavě "100 let Brno Královým Polem - 100 let Královo Pole Brnem" byly k vidění i fotografie z historie sboru, kronika sboru, do které se zapisovaly důležité události již od založení sboru v roce 1880 a také byla k vidění například ozdobná korouhev ze střechy původní hasičšké zbrojnice.

Na to hlavní se pak odehrálo odpoledne na horním konci Slovanského náměstí - ukázky činnosti sboru. nejprve mladší žáci předvedli dramatickou scénku, ve které hasili maketu hořícího domku - nejprve pomocí věder, když ta nestačila, tak vytvořili útočné hadicové vedení a pomocí dvou útočných proudů požár zažehnali. Následovala ukázka požárního útoku ze základny, kterou provedli starší žáci. Další ukázku provedli členové dorostu. Začala vcelku nenápadně - dva cyklisté projížděli na kole, když tu se jednomu z nich udělalo zle - musel zastavit, chtěl se ještě trochu napít vody, ale to už nestihl a svalil se na zem. Jeho spolujezdkyně propadla panice a nevěděla, co dělat. Přivolala si na pomoc poblíž posedávající mladíky. Ti si o mnoho víc rady nevěděli - dva z nich postávali kolem a natáčeli si celou "senzaci" na mobilní telefon, jenom třetí z nich se alespoň o záchranu pokoušel, i když ne příliš odborně. naštěstí šli kolem další lidé, kteří věděli, co mají činit - zhodnotili situaci, zahájili kardiopulmonální resuscitaci a začali organizovat situaci na místě, poté posádka kolem jedoucího automobilu přinesla lékárničku a po úspěšné resuscitaci bylo ošetřeno i drobné zranění po pádu. A následovala ukázka zásahu Jednotky SDH. Jednalo se o zásah u požáru na pokoji ve vysokoškolských kolejích. Požár vznikl v pokoji, kde proti všem zákazům (i přes ceduli na dveřích pokoje) studenti kouřili vodní dýmku a od uhlíku chytil koberec i pohovka. Vrátný byl upozorněn na kouř a šel prověřit situaci, do pokoje se však nedostal. Vyhlásil tedy evakuaci objektu a přivolal hasiče. Jednotka zasahovala s automobilem Seat, cisternovou automobilovou stříkačkou (CAS) 32 tatra 815 a CAS 25 Škoda 706 RTHP. Hasiči provedli bleskový průzkum, vniknutí uzamčenými dveřmi do pokoje a zde prováděli hašení a vyvedli přiotrávené osoby, bylo potřeba použít i vyváděcí masky. Nakonec bylo potřeba ještě ověřit, zda se v prostoru za stěnou pokoje nenachází další osoby - stěna byla prořezána rozbrušovacím zařízením a osoba, která se zde nacházela, byla vyproštěna. na závěr byly osoby předány do péče zdravotníků se sanitou (představovali je rovněž členové jednotky). Po ukázkách si zájemci mohli zastříkat s vodou z hasičské proudnice.

Po celou dobu slavností zajišťovali členové sboru požární službu a zdravotnickou službu (kromě jednoho drobného zranění jejich přičinění naštěstí nebylo zapotřebí).