Hlavní nabídka



2018/09/15 - ERBOVNÍ SLAVNOSTI KRÁLOVA POLE PDF Tisk
Napsal uživatel Tomáš G.   

ERBOVNÍ SLAVNOSTI KRÁLOVA POLE

15. 9. 2018, Slovanské náměstí

Tradiční královopolské Erbovní slavnosti se již tradičně neobejdou bez účasti královopolských hasičů.

tradičně se konaly ukázky činnosti, letos ovšem ve dvojím provedení:

Nejprve se konala společná ukázka s Klubem policejní historie Brno. Žhář nejprve "zapálil" maketu domku a následně z místa uprchl před policií. Policisté jej však dohonili a zatkli. Policisté též na místo přivolali hasiče. Požární zásah provedli členové dorostu a to s pomocí již historické přenosné motorové stříkačky PS 8, vybavení bylo uloženo v historickém přívěsu a zásah byl proveden ve stejnokrojích z 50. - 60. let.

Hlavní ukázka se pak konala v dolní části náměstí. Nejprve mladší žáci předvedli požární útok ze základny. Starší žáci pak předvedli další z požárně-technických sportovních disciplín, štafetu 4x60m s překážkami. Poté bylo předvedeno, jak se má a jak se nemá hasit hořící olej. Kulisu tvořila kuchyňská linka se sporákem, na sporáku se vznítil olej v hrnci. bylo ukázáno, co se stane, když se do hořícího oleje naleje voda (což se opravdu nedoporučuje, došlo ke vzkypění hořícího oleje a plamen vyšlehl do výše několika metrů), poté bylo ukázáno správné hašení (překlopení pokličky přes hrnec). Poté proběhla ukázka zásahu jednotky. Členové přijeli s vozidly Seat, CAS 25 a CAS 32, provedli prvotní průzkum, vniknutí do objektu, odtud vynesly dvě zraněné osoby nadýchané kouře a provedli hasební zásah, včetně odvětrání zplodin hoření pomocí přenosného ventilátoru a doplňování vody; byly ošetřeny popáleniny u jedné ze zraněných osob. Po ukázce si mohli zájemci vyzkoušet zastříkat vodou z hasičské proudnice.

Po dobu Erbovních slavností si zájemci mohli prohlédnout infostánek s výstavkou výstroje a techniky, zájemci si mohli prohlédnout hasičskou techniku, ti šťastnější i zastříkat vodou na maketu hořícího domku.

Po dobu slavností jsme zajišťovali požární i zdravotní službu.