Hlavní nabídka



2022/09/09 - Královopolské vinobraní PDF Tisk
Napsal uživatel Tomáš G.   

Královopolské vinobraní

9. - 11. 9. 2022, Slovanské náměstí

Tradiční akce pro veřejnost, nejen z Králova Pole.

Hlavními organizátory jsou tělovýchovná jednota Orel a náš sbor.

Letos se vinobraní odehrávalo ve znamení oslav 700. výročí narození Jana Jindřicha Lucemburského, markraběte moravského, který založil kartuziánský klášter v Králově Poli.

V neděli se konal průvod, ve kterém jel markrabě Jan Jindřich, král Karel IV., se svoji družinou, samozřejmě na koních, za účasti bubeníků, dechové hudby Muzikanti z Jižních Čech a pochopitelně za doprovodu hasičů. Průvod vycházel od hasičské zbrojnice, první zastavení bylo u sochy svatého Floriána, dále průvod směřoval do kostela, kde bylo požehnáno obnovenému královopolskému kroji, v Božetěchově sadu pak byl slavnostně založen vinohrad - obojí proběhlo za účasti starostky MČ Brno - Královo Pole, ing. Karin Karasové.

Na Slovanském náměstí se konal bohatý program, jehož část moderoval Aleš Cibulka, který jako hosty uvedl zpěváky Moravanky, na vinobraní vystoupily například cimbálová muzika Hudci z Kyjova, cimbálová muzika Jánošíček, Cimbal Hell Band, cimbálová muzika Brněnský Valášek, cimbálová muzika Líšňáci, dechová hudba Blučiňáci.

Náš sbor měl na starost zejména technické zajištění akce.

Letošního vinobraní se nově zúčastnili také hasiči z našeho partnerského sboru dobrovolných hasičů z Rakouska, z obce Kleinhöflein.